Nieuwe regels voor online verkopen

Picture of rollemamedia

rollemamedia

Inhoud van deze blog

Heb je een webwinkel of verkoop je online diensten? Dan heb je vanaf 28 mei 2022 te maken met de nieuwe regels omtrent informatieplicht. Deze regels gelden onder andere voor geschreven reviews, aanbiedingen en prijzen.

De Europese Unie heeft de regels voor consumentenbescherming aangepast. Aan de hand van die regels is de Nederlandse wet aangepast. De nieuwe regels moeten meer duidelijkheid en transparantie bieden voor klanten van webwinkels en online dienstverleners.

Review regels

Wanneer je op je website of webwinkel online reviews en beoordelingen laat zien. Dan moet je daarbij vanaf 28 mei 2022 het volgende vermelden:

  1. Hoe je controleert dat de reviews en beoordelingen van de klant zijn die het artikel of de dienst heeft gekocht.
    Tip: dit kun je bijvoorbeeld doen door te controleren of er in korte tijd veel reviews zijn geschreven. Ook kun je controleren of reviews geen kopieën van elkaar zijn.
  2. Vermeld dat je zowel positieve als negatieve reviews of beoordelingen verwerkt.
  3. Vermeld of de reviews en beoordelingen zijn gesponsord of dat je er voor hebt betaalt.

De nieuwe regels moet voorkomen dat consumenten een verkeerd beeld krijgen door een geplaatste review of beoordeling. Reviews en beoordelingen moeten eerlijker worden geplaatst om misbruik te voorkomen.
Het plaatsen van valse reviews of beoordelingen (bijvoorbeeld een review van collega’s of vrienden/familie die niks hebben gekocht) is dus verboden.

Lees er meer over op de site van de KVK.

Regels omtrent korting

Je ziet het vaak voorbij komen, van die kortingen die te mooi lijken om waar te zijn. Dit wil de EU dan ook voorkomen met de regel omtrent kortingen. Je mag namelijk niet meer een willekeurige prijs nemen als “van” prijs. Als laagste prijs moet je uitgaan van de prijs die minstens 30 dagen voorafgaand aan de kortingsactie hebt gebruikt.
Wel mag je een “van” prijs laten zien op basis van de prijs van een concurrent of een adviesprijs.

Persoonlijk aanbod

Wanneer je klanten producten aanbied die op basis van algoritmes tot stand zijn gekomen, dan ben je verplicht dit duidelijk te vermelden. Bijvoorbeeld op de afreken-pagina van je webwinkel. De wet moet er voor zorgen dat consumenten zich bewust zijn van een persoonlijk aanbod zodat de consument een weloverwogen keuze kan maken of het aanbod bij hem/haar past.

Handhaving en sancties

Wanneer je je als bedrijf niet houdt aan de nieuwe regels kunnen er sancties volgen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan dit controleren en handhaven.
Belangrijke factoren waarop gecontroleerd wordt zijn o.a. ernst, omvang, duur en frequentie. De ACM en AFM kunnen beslissen een boete op te leggen of een termijn aan te stellen waarbinnen de problemen opgelost moeten zijn.

Boetes kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Het kan je namelijk tot 4% van de jaaromzet kosten (met een maximum van € 2 miljoen). En bij herhaling kan dit zelfs oplopen tot 10% van de jaaromzet.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Lees dan meer op de site van de KVK (tevens als bron gebruikt voor dit artikel)

Bekijk ook deze blog artikelen

Ijzersterkte content creëren

Ijzersterke content creëren

We zien tegenwoordig nog veel bedrijven die kansen laten liggen op het gebied van content. Kwalitatief goede content is belangrijk om zichtbaar te zijn voor je doelgroep en de juiste

Lees verder »

Wat is Conversie Optimalisatie (CRO)?

CRO (Conversie Optimalisatie) is een strategie die gericht is op het verbeteren van de prestaties van een website, landingspagina of marketingcampagne door het maximaliseren van de conversieratio. Het doel is

Lees verder »

Wij ontwikkelen websites die perfect bij je wensen en bedrijf aansluiten. Alleen op deze manier behalen we optimaal resultaat.

Het resultaat telt. Wij ontwikkelen webwinkels die geld opleveren. Want daar is een webwinkel tenslotte voor.

Doelgerichte marketing die je bedrijf vooruit helpt. Bij ons is marketing een investering, geen kostenpost.

De mooiste uitingen leveren het beste resultaat op. Dit komt omdat mensen nu eenmaal visueel zijn ingesteld. Wij zorgen voor het beste visuele resultaat.

Blijf up-to-date met transparant webonderhoud. Je weet precies waar je vooraf aan toe bent zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Betrouwbaar, snel en veilig. Onze hosting is de beste basis voor jouw online project. Of dat nu een kleine site is of een webwinkel met duizenden producten.