QR-code of shortlink?

Heeft een QR-code nog wel zin? Wat is een  shortlink. En is het handiger en makkelijker dan een QR-code? Wij gingen achter de antwoorden aan en lichten de voor en nadelen van QR-codes en Shortlinks toe, zodat u de juiste keuze voor uw bedrijf kunt maken.

Wat is een QR-code?

QR staat voor Quick Response. Het is een vierkant geblokte barcode die door een scanner (bijv. op je mobiel of tablet) kan worden gelezen en kan worden omgezet in een link of een tekst.

qr-code-rm-site
Dit is een QR-code naar onze website. Als je een QR-scanner hebt probeer het dan maar eens.

Voor en nadelen van een QR-code

Een QR-code kent voordelen maar ook enkele nadelen.

Voordelen

 • Makkelijk te scannen met een QR-scanner;
 • Snel de juiste informatie weergeven;
 • Leuk te gebruiken als marketing middel;
 • Qua kleuren aan te passen aan de huisstijl.

Nadelen

 • Een QR-scanner zit niet standaard op een mobiel;
 • Bij een link wordt standaard de browser van de QR-scanner gebruikt;
 • Een QR-code kun je niet onthouden en op een later moment scannen.

Het inzetten van een QR-code is zeker niet uit de tijd. Zorg er wel voor dat u goed nadenkt over de mogelijkheden van een QR-code voordat u flyers, poster en uw pand er mee vol plakt.

Wat is een shortlink?

Een shortlink is een korte link van de normale link voor een website.

De meeste voorkomende shortlink is bit.ly. Deze shortlink word door een aantal social media platformen gebruikt om links af te korten en hiermee het aantal tekens in een bericht te beperken.

Hoe kunt u shortlinks inzetten

Een shortlink zou als vervanger van een QR-code kunnen werken. Omdat een shortlink makkelijk er onthouden en korter is dan de volledige link naar een website is een shortlink goed te gebruiken op flyers, posters en op uw pand.

Voorbeeld
U heeft een mooie winkel in het centrum van een prachtige stad (of dorp). Maar uw winkel is niet 24/7 open. Maar natuurlijk lopen er ook mensen langs uw winkel als deze gesloten is, dan is dat het uitgelezen moment om uw webwinkel aan te prijzen. Hiervoor kan een shortlink perfect werken. Zet een leuke tekst op winkel met daarbij de shortlink naar uw webwinkel. De persoon die er langs loopt kan de shortlink makkelijk onthouden of gelijk gebruiken op zijn mobiel.

Social media gebruik
Een shortlink kan ook perfect werken op social media. Omdat vele social media platformen de link naar uw website of webwinkel inkorten kunt u dit beter voor zijn en zelf gebruik maken van een shortlink.

Shortlink met Bitly

BitLy helpt u shortlinks te maken. U kunt namelijk een account aanmaken op BitLy. Na het koppelen van uw domeinnaam kunt u uw eigen shortlinks maken.

Hoe werkt het?

 1. Maak een account aan op bitly.com;
 2. Registreer uw eigen verkorte domeinnaam op Skyberate.nl;
 3. Voeg uw korte domeinnaam toe aan uw Bitly account;
 4. Maak daarna van een lange link een shortlink door deze op uw Bitly account te maken.

Slotwoord

Het gebruik van een QR-code of Shortlink kan beiden goed functioneren. Ieder heeft zijn eigen voor en nadelen. Stel voor uzelf het doel vast waar u een link voor wilt gebruiken. Dan komt u snel op de juiste keuze voor het gebruik van een QR-code of een Shortlink.

Hulp nodig

Heeft u hulp nodig bij het aanmaken van een QR-code of en Shortlink? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.Whatsapp met een medewerker